Chřest je velmi zdravá zelenina. Obsahuje velké množství minerálních látek, hlavně draslíku. Je to přírodní antioxidant a prospívá naší nervové soustavě. Vyzkoušejte jednoduchou chřestovou polévku,jak ji vařila naše paní kuchařka. Dětem i zaměstnancům moc chutnala. Vyzkoušejte!
1kg bílého chřestu,
10dkg hladké mouky,
2,5lvody,
1dcl oleje,
200ml smetany,
sůl
muškátový květ podle chuti.
Chřest důkladně omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zelené špičky si necháme stranou.Dřevnaté stonky odstraníme. Zbytek dáme vařit do mírně osolené vody asi na 30minut. Rozmixujeme tyčovým mixerem. Vložíme zelené špičky a chvilku vaříme. Zahustíme jíškou, kterou jsme si udělali z mouky a oleje. Rozšleháme metličkou a důkladně provaříme, přidáme smetanu a dochutíme muškátovým květem. Případně dosolíme.
Dobrou chuť!