Recepty

Balkánský Lonac

Čas od času zařadíme do jídelníčku recepty z různých zahraničních kuchyní, aby děti ochutnaly něco nového. Tentokrát jsme použili recepty z chorvatské kuchyně. Všem chutnal hlavně Balkánský Lonac, tak nabízíme k vyzkoušení i vám. Je to jednoduché, zdravé a chutné:

½ kg vepřové plece mleté nahrubo nebo nakrájené na malé kostičky

4 ks větší rajčata, 4 ks bílá paprika, 1 velká cibule, 1 ks většího lilku

4 lžíce oleje (nejlépe olivový)

Česnek, sůl, koření Čubrica podle chuti

Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme maso, asi 5 stroužků prolisovaného česneku, sůl a koření Čubrica. Vše orestujeme a chvilku podusíme. Pak vše přendáme do pekáčku nebo zapékací misky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, také papriky a lilek pokrájíme na kostky. Zeleninu přidáme k masu, lehce promícháme a dáme zapéct do trouby. Na začátku přiklopené, ke konci odklopené. Pečeme na 180 st. asi 45minut. Jako přílohu doporučujeme brambory, rýži nebo pečivo.