Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Hlíva úsřičná je velmi zdravá a chutná houba. Obsahuje řadu stopových prvků, vitamínů, vlákninu, posiluje imunitní systém a obnovuje buňky v těle. Také snižuje cholesterol a krevní tlak. Rozhodli jsme se vyzkoušet tento recept na hlívu i u nás ve školce.
Asi 1kg čerstvé hlívy ústřičné
1 velká cibule
lžíce sladké papriky
sůl, česnek, majoránka podle chuti
1dcl oleje, 5 lžic hladké mouky
Do hrnce dáme olej a nakrájenou cibuli a dozlatova osmahneme. Pak přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Lehce zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vodou a pořádně rozmícháme metličkou. Přidáme na malé proužky pokrájenou hlívu, osolíme a za občasného míchání povaříme tak 15 minut. Pak polévku dochutíme česnekem a majoránkou. Dospěláci si přidají trošku pepře a polévkového koření. Jednoduché a moc dobré!!!