Nedávno si děti ve třídě Tučňáků povídali o Polsku. Tak jsme vyzkoušeli i něco z polské kuchyně. Moc všem chutnalo. Vyzkoušejte trochu netradiční recept.
POLSKÝ BIGOS :
suroviny:
300g vepřová kýta
300g uzená kýta
1 velká cibule
1dcl oleje
1-2 ks šunková klobása
300g čerstvé hlávkové zelí
100g sušené švestky
hrst sušených hub
hrst pokrájených vepřových škvarků
3 lžíce rajského protlaku
majoránka, sůl, oregáno na dochucení
Do hrnce dáme olej, nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme dozlatova. Pak přidáme vepřové maso nakrájené na kostky. Podlijeme a dusíme asi 30 minut. Pak přidáme uzené maso a klobásu také nakrájené na kostky. Opatrně lehce osolíme. Ještě chvilku dusíme. Předem namočené houby i hlávkové zelí pokrájíme najemno a přidáme k masu. Dusíme doměkka. Nakonec přidáme rajský protlak, škvarky a pokrájené sušené švestky. Dochutíme solí, majoránkou a oreganem. Dospělí si mohou dochutit troškou chilli. Podáváme s chlebem či bagetou.
Dobrou chuť !!!