Recepty

Polský bigos

Nedávno si děti ve třídě Tučňáků povídali o Polsku. Tak jsme vyzkoušeli i něco z polské kuchyně. Moc všem chutnalo. Vyzkoušejte trochu netradiční recept.

POLSKÝ BIGOS :

suroviny:

300g vepřová kýta

300g uzená kýta

1 velká cibule

1dcl oleje

1-2 ks šunková klobása

300g čerstvé hlávkové zelí

100g sušené švestky

hrst sušených hub

hrst pokrájených vepřových škvarků

3 lžíce rajského protlaku

majoránka, sůl, oregáno na dochucení

Do hrnce dáme olej, nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme dozlatova. Pak přidáme vepřové maso nakrájené na kostky. Podlijeme a dusíme asi 30 minut. Pak přidáme uzené maso a klobásu také nakrájené na kostky. Opatrně lehce osolíme. Ještě chvilku dusíme. Předem namočené houby i hlávkové zelí pokrájíme najemno a přidáme k masu. Dusíme doměkka. Nakonec přidáme rajský protlak, škvarky a pokrájené sušené švestky. Dochutíme solí, majoránkou a oreganem. Dospělí si mohou dochutit troškou chilli. Podáváme s chlebem či bagetou.

Dobrou chuť !!!