Fotogalerie

Tuláčci na královské cestě

8. listopadu 2017

Tentokrát jsme se u Prašné brány setkali s paní průvodkyní, která nás zavedla do dávných dob, kdy v naší zemi vládli králové. Právě na tomto místě kdysi stávalo královské sídlo. Od něj vedla Královská cesta až ke katedrále sv. Víta, kde probíhala ve slavnostní atmosféře korunovace českých králů.

Celetnou ulicí, kde bývaly malé obchůdky různých řemeslníků – zlatníků, kovářů, pekařů, švadlen…, jsme se dostali na Staroměstské náměstí. Tam se konaly trhy se vším, co lidé tehdy potřebovali. Byli jsme tam přesně v 10 hodin a tak jsme na Staroměstském orloji stihli pochod apoštolů a slyšeli kokrhání kohouta. Přes Malé náměstí se starou kašnou a dále Karlovou ulicí, ve které má většina domů své domovní znamení, jsme došli na Karlův most. Tam jsme se už jen podívali na Pražský hrad, katedrálu sv. Víta, rozloučili se s paní průvodkyní a svoji „královskou cestu“ tak ukončili.

Dneska jsme se naučili poznávat korunovační klenoty. Z pohádek víme, že každý král měl Svatováclavskou korunu, královské žezlo a královské jablko, ale do pokladu patří také královský meč, kříž a plášť.