Tento týden uvařily paní kuchařky dětem něco ze staročeské kuchyně, aby věděly, co jedly jejich babičky a prababičky. Zkuste také jednoduché, levné ale chutné recepty….
Chlebová polévka
Půlka staršího chleba
1dcl oleje, 3 lžíce hladké mouky
2 dcl smetany
hrst sušených nebo čerstvých hub, česnek, majoránka, sůl
Do hrnce dáme olej a hladkou mouku, uděláme světlou jíšku. Zalijeme vodou a přidáme na větší kostky nakrájený chléb. Vaříme asi 15 minut. Tyčovým mixerem rozmixujeme, přidáme namočené a nakrájené houby, dochutíme solí, česnekem a majoránkou. Nakonec zjemníme smetanou.
Staročeská lepenice
asi 1,5kg brambor
1 sklenice kysaného zelí
1větší cibule, lžíce sádla nebo trochu oleje, sůl
Cibulku nakrájíme najemno, osmažíme na sádle nebo oleji dozlatova. Přidáme vyždímané a pokrájené zelí, osolíme a podusíme. Pokud bude zelí hodně kyselé, můžeme ho přisladit. Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Pak je přidáme k zelí, rozšťoucháme a zamícháme. Podáváme jako přílohu k masu, drůbež nebo polité rozškvařenou slaninou jako samostatné jídlo.